Ιστορικό του συλλόγου

Η Καλλιθέα είναι μια από τις συνοικίες της ιστορικής Βέροιας, που άρχισε να δημιουργείται σιγά-σιγά από τα μέσα της δεκαετίας του ’40, κυρίως από ανθρώπους ποντιακής καταγωγής αλλά και ντόπιους από τα χωριά των Πιερίων.

Την ονομασία της την οφείλει στην αμφιθεατρική θέση της.

Ο Μ.Α.Σ « Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ » ιδρύθηκε το 1979 .

Μέσα στο διάβα του χρόνου η πορεία του Συλλόγου υπήρξε ανοδική, με προσφορά αξιόλογη σε έργα, δραστηριότητες, δημιουργία και παρεμβάσεις.

Έτσι σε συνεργασία με φορείς της πόλης, λειτούργησαν και λειτουργούν διάφορα τμήματα όπως Κοπτικής-Ραπτικής, Κεντήματος, Παιδικής Χορωδίας, Ζωγραφικής, Αρμονίου, Γυμναστικής, Η/Υ, μουσικών οργάνων (κιθάρα, τουμπερλέκι), σκάκι κ.ά.

Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών κυρίως όμως ποντιακών είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα του Συλλόγου. Το χορευτικό ( παιδικό-εφηβικό- ενηλίκων) τμήμα έχει πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις του Δήμου, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Ημαθίας, συλλόγων εντός και εκτός του Νομού αλλά και στο εξωτερικό (Χίος, Κρήτη, Ζάκυνθος, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα, Λάρισα, Νάξος, Κέρκυρα, Σέρρες, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος, Ναύπλιο, Λίμνες Αργολίδας, Αρκίτσα, Σπερχιάδα, Λαμία, Μεσολόγγι , Ματαράγκα, Καλάβρυτα, Νόβισαντ Σερβίας, Καζανλίκ Βουλγαρίας, Βουδαπέστη ,Galati Ρουμανίας κ.λ.π ), αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και κολακευτικά σχόλια, από τις τοπικές αρχές (έντυπο τύπο).

Η εθελοντική αιμοδοσία των μελών του, όπως και η ευαισθησία του σε θέματα κοινωνικής μέριμνας {φιλανθρωπικό σκοπό}, αποδεικνύει τη συμπαράσταση του Συλλόγου στα ευπαθή άτομα της συνοικίας και της πόλης.
Έχει εκδώσει το βιβλίο της ιστορίας της συνοικίας της Καλλιθέας, «ΚΑΛΛΙΘΕΑ. Η συνοικία της Βέροιας».

Ο Σύλλογος έχει καθιερώσει δύο κορυφαίες εκδηλώσεις, με την ονομασία «ΚΑΛΛΙΘΙΩΤΙΚΑ».

Μέσα στον Μάιο κάθε χρόνου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις , όπως η γιορτή της μητέρας, εκδήλωση αναφοράς στην Ποντιακή Γενοκτονία, θεατρική παράσταση , εκπαιδευτικές εκδρομές για τα παιδιά του συλλόγου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον «Λαϊκό Ανώμαλο Δρόμο Φάνη Τριανταφυλλίδη-ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος της συνοικίας και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου», καθώς επίσης και ο γύρος της Καλλιθέας με το ποδήλατο, με εντυπωσιακές συμμετοχές ατόμων κάθε ηλικίας.
Συμμετέχει με τα τμήματα του στην καθαριότητα και την δενδροφύτευση με την υιοθέτηση πάρκων ,πλατειών, και περιοχών της συνοικίας (άλσος Παπάγου, πάρκο Καπετανίδη κλπ).

Το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιείται στις 25 & 26 Ιουλίου προς τιμήν της Προστάτιδας της συνοικίας, Αγίας Παρασκευής. Από το 1983, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, με την συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων. στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών, στον υπαίθριο αμφιθεατρικό χώρο εκδηλώσεων της συνοικίας
,.
Ο Σύλλογος ενέπνευσε στους νέους το ενδιαφέρον για τη διατήρηση των παραδόσεων και των ηθικών αξιών. Στάθηκε στοργικά κοντά στους γέροντες και ξύπνησε νοσταλγικές αναμνήσεις στους παλιότερους. Προσφέρει όραμα και προσδοκίες και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Ο Σύλλογος διοργανώνει διαλέξεις και ομιλίες με ενδιαφέροντα κοινωνικά θέματα, όμως αν και προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ακόμη ιδιόκτητη στέγη και συστεγάζεται φιλοξενούμενος από το ΚΑΠΗ Καλλιθέας του δήμου Βέροιας.

 


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο